Biografie

Hans Hollestelle (Gouda, 1961) groeide vanaf 1963 op in Marknesse in de Noordoostpolder. Tijdens zijn middelbare schooltijd in Emmeloord is hij een aantal jaren redactielid geweest voor het schoolblad Purgel. Na zijn middelbare school ging hij in 1980 scheikunde studeren in Groningen. Tijdens zijn studie zat hij in de redactie van Filmhuis Simplon, waarvoor hij onder andere filmposters ontwierp en filmkrantjes opmaakte.

Na het afronden van zijn studie vertrok hij in 1989 voor een jaar naar Australië. Terug in Nederland vestigde hij zich in 1990 in Arnhem waar hij zich verder bekwaamde in dtp’en en grafische vormgeving. In Groningen teruggekeerd in 1994 stortte hij zich op allerlei grafisch vormgeefwerk voor het literaire circuit, waaronder Simon Vinkenoog. Een succes in zijn werk van toen was het concept en tekenwerk van de gebruiksaanwijzing van een zwangerschapstest die door de consumentenbond als “Beste Koop” werd gekozen in augustus 1997.

Sinds 2001 woont en werkt hij in Kampen. In 2001 werd hij bestuurslid van de vereniging Vrienden van Schokland. Voor deze vereniging organiseerde hij jarenlang de cursus Historie en was hij hoofdredacteur van Rondom Schokland, het cultuurhistorische tijdschrift van de vereniging.

In 2005 mocht hij met de vereniging Vrienden van Schokland de Lelyprijs ontvangen van het Prins Bernhard Cultuurfonds (Flevoland). Deze prijs wordt uitgereikt aan mensen die zich naast hun werk belangeloos inzetten voor cultuur in Flevoland.

Zijn hobby is fotograferen. Hij durft bijna niet meer zonder camera de deur uit. Architectuur is een fascinatie blijkt uit veel foto’s, vooral bij bruggen. Op de vraag ‘wat is de essentie van fotografie?’, zal hij antwoorden: ‘Licht’. Is dat clair of obscur? In de digitale fotografie heeft hij zich ontwikkeld door in 2005 de cursus van Ronald van Schaik te volgen op Quintus in Kampen. Vanaf het begin in 2007 maakte Hans deel uit van het fotocollectief Salon ‘69 rond fotograaf Stefan Lanjouw in Kampen.

Hans Hollestelle fotografeert vanaf zijn 16e jaar. Toen kocht hij een Praktika Super TL2 spiegelreflexcamera met een groothoek- en een telelens. Sinds 2004 fotografeert hij digitaal. Hierna heeft zijn fotografie zich sterk ontwikkeld. Thans fotografeert hij met een SONY R1 digitale camera. Zijn beroep is grafisch vormgever. Fotografie past hij in zijn werk regelmatig toe ter illustratie van teksten. Daarnaast heeft hij zich ook ontwikkeld als vrij fotograaf.

Met Salon ‘69 won hij de Martien Coppens Prijs 2008 voor reportagefotografie. Naar aanleiding daarvan was er eerder een expositie in de Stadsgehoorzaal, samen met andere leden van Salon ‘69.

In januari 2010 exposeerde hij zijn foto's in de Stadsgehoorzaal van Kampen met een overzichts-tentoonstelling waarmee hij de gevarieerdheid van zijn werk toonde. De expositie liet zes triptieken zien van foto's die thematisch aan elkaar verbonden zijn. Daarnaast werden er nog een aantal losse, op zichzelf staande foto's vertoond.

Eén van de fascinaties van Hans Hollestelle is architectuur. Dit onderwerp zie je vaak terug in zijn fotografie. Ook houdt hij van ‘poppetjes’ in zijn foto’s om de menselijke dimensie in een foto aan te geven. Vaak probeert hij ook dubbelfoto’s te maken waarbij een opname is opgebouwd uit meer foto's. Het beeld is als het ware door te knippen in twee afzonderlijke op zichzelf staande foto’s.

Als fotograaf is hij een purist. Foto’s die vertoond worden, komen doorgaans zo uit zijn camera. Er is niet op de computer aan gesleuteld. Niet dat hij van mening is dat dat niet mag, maar omdat hij vindt dat dat bij een goed gemaakte foto niet nodig is.

Favoriete foto van Hans Hollestelle. Titel: Flevoland onder water (2010).